Przepisy

Nalewka miodowo-cytrynowa
0,5 litra soku z cytryny
5 łyżek stołowych miodu
0,5 litra spirytusu
Z cytryn wycisnąć sok i przecedzić, a następnie połączyć z miodem płynnym i spirytusem.
Jeśli nie posiadamy miodu w stanie płynnym to możemy go lekko podgrzewając doprowadzić do stanu płynnego lub lekko płynnego.
Tak przygotowaną nalewkę należy przez kilka dni mieszać w celu lepszego połączenia się składników.
Odstawiamy na kilka tygodni do klarowania.

Nalewka na miodzie gryczanym:
0,5 litra wody
5 łyżek stołowych miodu gryczanego
0,5 litra spirytusu
Spirytus połączyć z wodą a następnie po około godzinie dodać miód gryczany i dobrze całość wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia miodu.
Jeśli nie posiadamy miodu w stanie płynnym to możemy go lekko podgrzewając doprowadzić do stanu płynnego lub lekko płynnego.
Tak przygotowaną nalewkę należy przez kilka dni mieszać w celu lepszego połączenia się składników.
Przy tej dość wysokiej mocy najlepiej spożywać ją bardzo schłodzoną.
Smacznego